Ce este o harta conceptuala?
”Hartile conceptuale (conceptual maps) sau harti cognitive (cognitive maps) pot fi definite drept oglinzi ale modului de gandire, simtire si intelegere ale celui/celor care le elaboreaza. Reprezinta un mod diagramatic de expresie, constituindu-se ca un important instrument pentru predare, invatare, cercetare si evaluare la toate nivele si la toate disciplinele”. Crenguta-Lacrimioara Oprea ”Strategii didactice interactive ”
Hartile conceptuale sunt un mod de a reprezenta vizual structuri informationale si relatiile dintre conceptele, notiunile, ideile, informatiile din sistem. Rezultatul este un sistem de retele interconectate, ierahizate, conform modului de gandire a persoanei care realizeaza schema.
Un exemplu de harta conceptuala cu tema ”Elementele limbajului plastic” foarte util in Educatia Vizuala, este realizat sub forma de desen :
img. ”Elements of art mind-map” Michael Petiford
FreeMind - un software special facut pentru a creea harti conceptuale
FreeMind este un program sub licenta GNU General Public License, adica liber, dezvoltat in Java. Functioneaza pe sistemele de operare Microsoft Windows, Linux si Mac OS X.
Programul permite utilizatorilor sa organizeze un set de idei ierarhic in jurul unui concept central.
Mai multe informatii se gasesc AICI
Asa arata programul :
Un tutorial video pentru incepatori:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu