sâmbătă, 6 martie 2010

Citeva notiuni si definitii legate de free software/open source


Ce este miscarea de software gratuit (free software)?
Situatia care a dus la nasterea acestei miscari poate fi descrisa ca o reactie la monopolul corporatist al aplicatiilor dedicate calculatoarelor personale.

Chiar de la aparatia PC-urilor interactiunea cu acestea a fost un motiv serios de speculatie economica. Interactiune cu un PC presupune o interfata software care in acest context a fost conditionata de licente costisitoare a caror existenta impuneau un monopol mai mult decit economic, social, chiar cultural. Microsoft este principala compania vinovata pentru aceasta situatie. Prin impunerea, cu sprijinul companiilor ce manufacturau hardware-ul de PC (in special IBM) Microsoft a reusit sa impuna principalul ei produs, sistemul de operare Windows, ca standard de drept al interfetei PC-ului, identificind astfel Windowsul cu PC-ul insusi.

Pe de alta parte, traditia de cercetare academica in domeniul IT-ului se baza bineinteles pe spiritul educativ al sheringului de informatie. Codurile sursa ale diferitelor interfete soft si aplicatii de tot felul erau accesibile in interiorul comunitatilor academice, dar nu numai. Odata cu transformarea softwarului intr-un produs comercial si intr-un buissnis de sine statator, spiritul academic al open sourceului a tins sa devina tot mai strain in rindul programatorilor, lucru ce l-a determinat pe Richard Stallman sa fondeze proiectul Gnu si astfel a aparut Free Softwere Foundation. Aceasta fundatia este extrem de importanta pt miscarea open source, nu numai pt seria de applicatii pe care le-a impus ca varianta gratuita si open source la celelalte aplicatii comerciale, dar ea a reinitait si spiritul educativ al traditiei academice de IT creind si un tip de licenta specifica pentru domeniul public - GNU GPL.Desi concurenta dintre Microsoft si Apple este reala concurenta economica in ceea ce priveste interfetele soft de power user, in momentul de fata concurenta dintre softwarul gratuit (si educativ) si cel comercial este evidenta, chiar daca este o concurenta non economica, influenta intre cele doua a dus la transformarea PC-ului (plus Internetul) intr-o adevarata Mathesis Universalis.Linux impreuna cu suita de instrumente GNU a devenit deja o varianta extrem de atragatoare atit la nivel institutional cit si la nivelul de single user ca interfata pentru PC.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu